IOKAI Shiatsu Pauline Napjus

Volg mij op facebook

'HET LEVEN IS EEN KWESTIE VAN BALANS'

Shiatsu is een vorm van therapie door middel van aanraking en druk, afkomstig uit Japan en later vanuit China. Het woord Shiatsu betekent letterlijk: “druk met de vingers”.

Achter het fysieke lichaam bevindt zich een vitale energie (Ki of Chi) die de levensactiviteit regelt. Deze vitale energie stroomt door een netwerk van meridianen (energiebanen). Elke meridiaan refereert aan een ander aspect van het leven/de levensenergie.

Ki, die door de meridianen stroomt, kan op sommige plaatsen gestagneerd raken. Door middel van diagnose spoor ik op waar de blokkades zich bevinden. Hierbij maak ik gebruik van de principes van Yin en Yang, die aan de basis liggen van de traditionele oosterse geneeskunde. Diagnose vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Bij Iokai Shiatsu behandel ik het meridiaan-netwerk dat gekoppeld is aan de verstoorde levensfunctie, met als doel een vrijere circulatie. Ik behandel het leven, maak contact met de levensenergie. Het uiteindelijke doel: vol leven, ongehinderd; op alle vlakken.

De eenvoudige techniek is doeltreffend: het gewicht aanbrengen op het lichaam van de ontvanger d.m.v. druk van duim, handpalm, elleboog, of knie. Ook maak ik gebruik van speciale strekkingen en mobilisaties. Hierdoor wordt Ki naar een vrijere circulatie aangezet. Dit beïnvloedt zowel lichaam als geest.

IOKAI Shiatsu is ontwikkeld door Masunaga Sensei, en in Europa geïntroduceerd en nu nog gedoceerd door zijn directe leerling Kazunori Sasaki Sensei. Het is de enige directe transmissie van deze methode buiten Japan. Het kenmerkende van Iokai Shiatsu is de meridiaanbehandeling, de invoelende bewuste aanraking en de samenwerking tussen de twee handen.

Werkwijzeerkwijze

De eerste behandeling begint met een kort oriënterend gesprek, waarin ik vragen stel over de gezondheid, eventuele klachten en de leefgewoonten zoals voeding, slaap en dagelijkse bezigheden.
Na dit gesprek volgt de diagnose, die ik toepas op de pols, of op de reflexzones van rug of buik en op de meridianen.
Naar aanleiding van mijn bevindingen geef ik hierna een Shiatsu-behandeling die het beste aansluit bij de klachten en constitutie van dat moment. Ook zal ik in sommige gevallen voedingsadviezen geven of een simpele oefening voor thuis.

De Shiatsu-behandeling wordt op het geklede lichaam gegeven, en uitgevoerd op een traditionele Japanse katoenen matras (futon) die op de grond ligt. Desgewenst geniet je voor de gehele duur van de behandeling van de warmte en extra ontspannende werking van een infrarode mat: heerlijk voor spieren en gewrichten. Tijdens de behandeling is het het beste om soepele, dunne, loszittende kleding van katoen of een ander natuurlijk materiaal te dragen. (bv. T-shirt met lange mouwen, katoenen joggingbroek en warme schone sokken).

Effectief bij ...ffectief bij ...

tal van klachten; klachten van het bewegingsapparaat: rug, nek, schouders, heupen, knieën, enkels, spieren/gewrichten, RSI, maar ook: niet kunnen ontspannen, hoofdpijnen, migraine, spijsverteringsstoornissen, slaapstoornissen, vrouwenklachten, ondersteuning tijdens en na zwangerschap, fysieke en psychische vermoeidheid, (werk-)stress, hyperventilatie, te oppervlakkige ademhaling,  burnout, spanning bij examens of werkgerelateerd, spanning door relaties,(postnatale)depressie, vage klachten, emotionele of hormonale onbalans, overgang, herstel na ziekte.

Maar natuurlijk hoef je geen klachten te hebben om baat te hebben bij een Shiatsu-behandeling; het ondergaan van Shiatsu geeft meestal een weldadig gevoel, werkt preventief, en is een cadeau aan jezelf.

Te verwachten resultatene verwachten resultaten

Shiatsu activeert het zelfgenezende vermogen van het lichaam; waar energie verstoord is geraakt wordt die in beweging gezet en gaat weer vrij stromen. Dit werkt door en is merkbaar op fysiek en geestelijk niveau; je zit meteen lekkerder in je vel en klachten verdwijnen of verminderen. Je lichaam krijgt na een behandeling als het ware een impuls tot zelfgenezing. Je bent meer opgewassen tegen wat er op je afkomt. Ook verhoogt Shiatsu het lichaamsbewustzijn, waardoor je eerder naar je lichaam gaat luisteren. Shiatsu kan voor een doorbraak zorgen in processen in je lichaam en je leven die vastgelopen zijn. Een Shiatsu-behandeling is diep ontspannend en werkt nog dagen door.

Specialisatiepecialisatie

Ik bereik zeer goede resultaten bij mensen met stress-gerelateerde klachten zoals: slapeloosheid, malende gedachten, somberheid, angsten, gespannenheid, niet kunnen genieten, rouwverwerking, overbelasting, werkgerelateerde stress, negatieve emoties, burn-out. 

 

(Mantel)zorg voor ouders, kinderen, partner of een drukke baan, of juist het verlies van ouders, kinderen, partner, baan: soms wordt het allemaal teveel en ontberen we het vermogen om de balans voor onszelf te bewaren. Met als gevolg stress en de daarbij optredende fysieke klachten. Ik heb gemerkt dat ik vooral deze groep mensen goed kan helpen met shiatsu.

Specialisatieeacties na de behandeling

Over het algemeen voel je je na een Shiatsu-behandeling zeer prettig en ontspannen, en slaap je meestal goed. Veel mensen ervaren reeds na de eerste behandeling dat er 'iets in beweging is gezet' en dat er iets veranderd is, zowel op lichamelijk als geestelijk niveau. In een enkel geval kunnen er (meestal alleen na de eerste behandeling) minder subtiele reacties zijn zoals:

* een beginverergering van de klacht
* moeheid, grieperig gevoel
* symptomen van een verkoudheid
* huiduitslag
* hoofdpijn, spierpijn
* emoties die vrijkomen

Dit komt omdat de energie in je lichaam een sterke impuls heeft gekregen een nieuwe balans te vinden. Afvalstoffen komen los, die voor bovenstaande symptomen kunnen zorgen. Indien dit 1 tot 2 dagen aanhoudt is dit volkomen normaal en nodig. Neem je rust en drink veel water!